Dé 5 beste tips voor online presenteren

De woorden die we iedere keer van Mark Rutte horen “Blijf vooral thuiswerken.” Dit betekent dat we de komende maanden nog steeds veel online zullen moeten afspreken, vergaderen en presenteren. De afgelopen tijd heb ik tijdens mijn trainingen en workshops steeds vaker de vraag gekregen “hoe kan ik het beste online presenteren.” Dus is het de hoogste tijd om mijn kennis over dit onderwerp te delen.

Door gebruik te maken van het OPRAH-principe, ontwikkelt door Taylor Trainingen, ben jij in staat om jouw boodschap nóg beter over te brengen op jouw publiek. Online presenteren is niet gemakkelijk, zeker niet als je het op een inspirerende manier wilt doen. Maar door gebruik te maken van deze 5 tips gaat het jou veel beter lukken!

Het OPRAH principe helpt jou met online presenteren!

Oogcontact

Vaak kijk je tijdens een online presentatie of vergadering naar de persoon of personen op je scherm. Hierdoor lijkt het voor je publiek alsof je hen niet recht aankijkt; maar juist naar beneden. Dat kan onzeker, gedesinteresseerd overkomen, of zelfs alsof je iets te verbergen hebt.

Oogcontact is heel belangrijk om connectie te maken met je publiek. Kijk dus echt ín de camera als je praat. Plak bijvoorbeeld een rood stickertje bij je camera, zodat je weet waar je moet kijken. Heb je eventuele notities, leg deze niet op je bureau maar plak een paar post-its met belangrijke punten op het rand van je scherm.

Neem een voorbeeld aan nieuwslezers. Die kijken recht in de camera als ze presenteren, waardoor hun verhaal veel beter overkomt op de kijker thuis. Het lijkt dan alsof de nieuwslezer echt de kijker recht in de ogen aankijkt, en dus contact maakt.

Postuur

Vaak presenteren of vergaderen wij zittend achter onze computer. Let hierbij goed op je postuur. Ga bij jezelf na hoe je zit. Zit je onderuitgezakt? Of juist achterover of op het puntje van je stoel?

Probeer rechtop aan de voorkant van je stoel te zitten. Hierdoor heb je een actieve houding. Je zal merken dat je je zelfverzekerder voelt; dit gevoel zal ook overkomen op jouw publiek.

Nog beter dan zittend presenteren is staand presenteren. Je publiek neemt dan ook vaak automatisch een luisterende functie aan. We zijn gewend om te luisteren naar mensen die staan; terwijl je zelf zit. Zelf geef ik staand al mijn online workshops en presentaties; dit voelt natuurlijker, maar belangrijker: het komt veel beter over op mijn publiek!

Rust

Zorg voor rust in hoe je praat, beweegt en er uit ziet. Praat niet te snel, maar uiteraard ook niet te langzaam. Het is niet erg om af en toe even een iets langere adempauze te houden. Stel checkvragen of mensen alles goed hebben begrepen, en of iedereen je verhaal nog kan volgen.

Maak niet te grote bewegingen met je armen of handen. Grote bewegingen vallen al snel buiten de camera en komen online minder goed over. Wilde handbewegingen zorgen vaak voor een ‘blur’ en komen minder goed over. Rustige bewegingen dicht bij je romp komen beter over.

Denk na over je achtergrond en je kleding. Zorg voor een rustige achtergrond. Op de achtergrond mag best een mooie plant of schilderij te zien zijn, maar liever geen overvolle boekenkast of de was die staat te drogen. Trek zelf een contrasterende kleur kleding aan. Dat mag best een felle kleur zijn, maar liefst wel effen. Kleine patroontjes of streepjes die dicht bij elkaar staan, komen vaak minder goed over op beeld. Een contrasterende kleur zorgt ervoor dat jij goed opvalt en dat jij straalt in beeld!

Afstand

Eén van mijn persoonlijke online ergernissen zijn “talking heads”. Je ziet dan alleen iemands hoofd, zonder dat je de schouders, armen of handen ziet. Hierdoor ‘mis’ je veel non-verbale communicatie. Als je alleen de gezichtsuitdrukking van iemand ziet, mis je dingen. Hierdoor kan er makkelijk(er) een miscommunicatie ontstaan.

Probeer de goede afstand van de camera aan te nemen, zodat anderen je schouders en handen ook kunnen zien. Hoe groter de kans dat jouw boodschap – verbaal en non-verbaal – overkomt op jouw publiek. Schuif je stoel bijvoorbeeld een stukje naar achter, en check hoe het beeld (en geluid) dan is. Als je ruimte groot genoeg is kan je ook proberen staand te presenteren.

Hoogte.

Zorg dat je camera op de juiste hoogte staat. Staat de camera te laag (dat komt vaak voor), dan krijg je een dubbele onderkin of kijkt iemand je neusgat in. Niet de meest charmante pose voor de meesten van ons. En misschien nog belangrijker: hierdoor kan (onbewust) geïnterpreteerd worden dat je neerkijkt op je publiek (neerbuigend). Staat je camera te hoog, dan kom jij kleiner over op de anderen dan je bent. Je krijgt dan een soort Calimero-effect: je zet jezelf als “minder” neer. Zo kan het (onbewust) geïnterpreteerd worden.

Zorg dat je camera recht voor je staat zodat je jouw publiek recht aankijkt. Zo creëer je gelijkwaardigheid tussen jezelf en de luisteraar. En het is natuurlijk fijn om iemand in de ogen aan te kunnen kijken. Als je zittend presenteert, zet dan bijvoorbeeld een paar dikke boeken onder je laptop of tablet.

Call 2 Action

Ik hoop oprecht dat deze tips jou nog meer zullen helpen met alle online presentaties. Vergeet niet dat online presenteren meer is dan alleen deze tips, dus als afsluiting… om een inspirerende online presentatie te géven gelden natuurlijk dezelfde belangrijke principes als bij een echte (offline) presentatie: je presentatie goed afstemmen (tailoren) op je publiek, je inhoud meesteren en natuurlijk écht connectie maken met je publiek. Zodat zij geïnspireerd worden van jouw verhaal.

Niemand is een geboren inspirerende spreker (online of offline); inspirerende sprekers worden getraind. Dit is precies wat ik de afgelopen 9 jaar met passie en bevlogenheid doe! Wil jij in 2021 ook zelfverzekerd en succesvol presenteren én iedere keer jouw publiek inspireren. Dan help ik je hier graag mee! Al jaren help ik bedrijven, ondernemers en studenten om inspirerende sprekers te worden. Dit kan via een 1 op 1 training, een groepstraining of presentatie coaching. Er is altijd wel een vorm te vinden zodat jij het MAXIMALE er uit haalt!

Bel of mail vandaag nog… dat is jouw eerste stap om een inspirerende spreker te worden.

Nieuw is altijd leuk…

Deze zomer ben ik druk bezig met vaderschap… maar zakelijk zijn er ook genoeg nieuwe dingen. Ik wil niet alleen mensen in het bedrijfsleven helpen om op een inspirerende manier te leren presenteren . Deze zomer lanceer ik ook een consumenten propositie. Wil jij weten welke ?

Read more