Alles wat je aandacht geeft… groeit. Voor presenteren geldt dit ook, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Maar er komt wel meer bij kijken… wil je meer weten

Toen ik over de introductie van deze blog aan het nadenken was… dwaalden mijn gedachten af naar de middelbare school. Het was dinsdagmiddag en ik zou nu een blokuur (2 uur achter elkaar) Frans hebben. Dit werd gegeven door Meneer Van Bommel, een typische docent Frans… Eén van de eerste Franse zinnen die ik op de middelbare school leerde, was: “Tout debut et difficile”.

Dit is een zinnetje dat ik altijd heb onthouden en regelmatig aan terugdenk. Mijn eerste Franse les was lastig, de eerste keer een luier vervangen is lastig, de eerste keer squashen tegen je buurman is lastig… maar als je oefent, kan je hier veel beter in worden. Mijn Frans is redelijk goed geworden; goed genoeg om tijdens vakanties te kunnen communiceren. Ik draai mijn hand niet meer om voor het vervangen van een luier; zelfs niet in het midden van de nacht (dit komt momenteel vaak voor). En squash, tja… hij blijft winnen, maar ik word niet meer van de baan gemept 😊.

Alles wat je aandacht geeft… groeit. Dit geldt natuurlijk ook met presenteren. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Eigenlijk presenteren we dagelijks, want als je een gesprek voert met iemand, in een vergadering zit of op een netwerk borrel staat… je bent continu aan het presenteren.

Maar is ermee geconfronteerd worden voldoende?

Nee… nou… niet echt is het antwoord. Het ligt er natuurlijk aan.
Ik werd geconfronteerd met luiers vervangen, dit leer je heel snel… door het te doen. Je leert de flapjes naar buiten te draaien, anders lekt ALLES door… en dat vergeet je na 1 fout nooit meer om te doen. Frans leer je door les te krijgen, door woordjes en grammatica te leren… en het belangrijkste: naar Frankrijk gaan en met de Fransen praten! En squash… squash leer je door les te krijgen (wat ik dus niet doe… en daarom blijf verliezen), en veel te spelen.

Presenteren leer je niet uit een boekje, of door 10 tips op Google te zoeken. De enige manier is om vlieguren te maken… en er voor zorgen dat je met de juiste dingen bezig bent. Eigenlijk is het niet zo moeilijk… we doen het sinds de Grieken…

Mijn gouden tip voor iedereen: Vind iemand waar je een goede klik mee hebt. Ik geloof echt dat de meeste trainers wel kennis hebben van waar ze het over hebben, maar wil je het goed kunnen overbrengen op jouw cursisten… dan helpt het enorm als je een klik hebt. De presentatietraining wordt dan niet alleen maar leuk en leerzaam maar ook legendarisch. Misschien enigszins gechargeerd maar ik hoop dat mijn cursisten alles uit de training halen wat ze er uit willen halen. Zodat iedereen daarna de vlieguren kan maken en kan groeien om inspirerende sprekers te worden.

Gelukkig zijn er genoeg presentatietrainers die jou kunnen helpen, en voor mij als trainer denk ik altijd… gelukkig zijn er genoeg cursisten die ik kan helpen. Maar hoe ontmoet je die? Hoe vind je die? Het begint met een belletje… een Appje…. Een post lezen. Als dat goed voelt… dan is het een kwestie van in contact komen met elkaar. (tja… het is geen rocket science…)

Wat kan ik voor jou beteken?
Voordat we contact hebben… heel weinig…
Ik kan je wel iets gratis géven. Naast bovenstaand advies natuurlijk, kan je gratis onze e-book downloaden vol tips en tricks. Misschien ben je dan helemaal voldaan en kan je lekker aan de slag met toekomstige presentaties. TOP!

Maar misschien wil je meer…. en wil je echt leren inspireren als je spreekt, hier energie van krijgen, hier natuurlijk ook feedback op krijgen, en heerlijke koffie bij drinken tijdens de presentatietraining?!? Bel… mail… app… tweet…post… of kom langs!

Cheers!
Andrew

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *