Wij hebben een paar mooie speeches uit 2014 op een rij gezet voor je. Deze zijn allemaal inspirerend… maar welke vind jij het beste?

2014 was een veelbewogen jaar, ook op het gebied van speeches en presentaties. Taylor Trainingen licht voor jou de beste speeches of presentaties van 2014 uit! Ken jij ze allemaal al? En wat kun je zelf van deze speeches leren?

 

Prince Harry’s speech die wegwaait

Zelfs bij British Royalty gaat het soms fout. Het overkwam Prince Harry dat zijn speech wegwaaide tijdens de Invictus Games in september 2014. Dit geeft maar weer aan dat er altijd, bij iedereen, en ondanks een fantastische voorbereiding, onverwachte dingen kunnen gebeuren tijdens het geven van een speech of presentatie. Wat doe je op zo’n moment? Ga je dan af… Stop je? Nee, natuurlijk niet! Probeer in te schatten wat de ernst van de situatie is. In veel gevallen zal jouw publiek niet eens doorhebben dat er iets fout is gegaan. Ga dan gewoon verder met je verhaal. Als jouw speech wegwaait zoals bij Prince Harry, tja… dat ziet iedereen… dus benoem het! En ga dan weer rustig verder. Laat je niet van je stuk brengen, dat is nergens voor nodig. Iedereen is menselijk, fouten gebeuren. Wat telt is hoe je ermee omgaat. Vertrouw op jezelf en op jouw voorbereiding; het komt goed. Ga door met het inspireren van jouw publiek!

Jack van Gelder bij de 1-1

Bij welke Nederlander brengt dit commentaar van Jack van Gelder tijdens het WK 2014 geen glimlach op het gezicht? Zijn enthousiasme over het fantastische doelpunt van Robin van Persie is aanstekelijk. Ok, enthousiast zijn over het onderwerp van je eigen speech of presentatie is een open deur, maar oh zo belangrijk! Als jij niet enthousiast bent als je presenteert dan zal jouw publiek dat ook niet worden. Het is een feit dat mensen graag spiegelen, dus als jij op een saaie, monotone en ongeïnteresseerde manier presenteert, dan zal je publiek jou spiegelen en afhaken. Als jij echt contact maakt met je publiek, en hen meeneemt met jouw enthousiasme, zal je merken dat jouw publiek jou gaat spiegelen. Leer van Jack en presenteer enthousiast!

Emma Watson speecht bij de VN

We kennen haar allemaal als Hermione van Harry Potter, maar daarnaast kan Emma Watson ook geweldig speechen. Haar speech over gelijke rechten voor mannen en vrouwen, in het kader van de campagne HeForShe voor de Verenigde Naties, heeft menig man en vrouw over de hele wereld geraakt. In Emma’s speech zitten 3 belangrijke elementen van een goede speech: een duidelijk opening, haar persoonlijke ervaring, en veel oefening. Bij haar opening is meteen duidelijk wat ze wil. Dit helpt het publiek met het volgen van haar verhaal, en vormt de rode draad door haar hele speech. Emma spreekt vanuit haar hart en gebruikt haar eigen ervaringen om haar punt te maken. Ze is authentiek en oprecht. Tot slot heeft ze de speech goed geoefend, ze kent het uit haar hoofd, waardoor ze contact blijft houden met haar publiek. Kortom, een erg inspirerende speech!

President Barack Obama speecht in Brussel

Geen lijstje van de beste speeches zou compleet zijn zonder president Barack Obama. Dat bewijst hij maar weer eens tijdens zijn ‘Signal Speech’ voor de Europese Unie in Brussel, over de crisis in Oekraïne.

Je hangt vanaf het eerste moment aan Obama’s lippen. Dit komt vooral doordat hij zijn speech goed opbouwt en deze direct heel publiek georiënteerd maakt. Obama besteed relatief veel tijd aan de introductie door te spreken over de gedeelde idealen en waarden van Europa en Amerika. Hierdoor voel je als Europeaan verbondenheid met Amerika. De anekdotes die Obama gebruikt zijn heel herkenbaar voor zijn Europese publiek. Hij spreekt de ‘taal’ van zijn publiek. Hierdoor zorgt hij ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Vervolgens komt Obama met zijn heldere boodschap: “We must never take progress for granted, and the success of our ideals comes down to us”. Let ook op Obama’s retoriek. Zijn speech zit vol ziel! Hiermee bedoelen we drieluiken, alliteraties, anekdotes en herhaling van korte zinnen. Dit geeft ziel aan zijn speech. Van deze speech kan je veel leren. Dit is Obama op zijn best!

Frans Timmermans’ speech die raakt

Frans Timmermans’ emotionele speech over de MH17 ramp voor de Veiligheidsraad is misschien wel de meest bekende speech van 2014 in Nederland. Er zijn vele analyses te doen op deze speech. Wat wij het beste vinden aan deze speech is de manier waarop Timmermans de harten van zijn publiek weet te raken. Timmermans spreekt tegen meerdere publieken tegelijk: de VN leden, de Oekraïense rebellen om coöperatie te verlenen, en de mensheid in het algemeen. Het lukt Timmermans om de VN leden die voor hem zitten mee te nemen uit hun rol als ‘landvertegenwoordiger’ naar hun rol als ‘mens.’ Tegelijkertijd steekt hij de familieleden van de slachtoffers een hart onder de riem, en belooft hij dat er niet gerust zal worden tot gerechtigheid zegeviert. Om zo’n speech te geven kort na zo’n gruwelijke gebeurtenis is zeer knap. Daarom krijgt Timmermans van Taylor Trainingen de titel “Beste speech van 2014!”

Welke speech vond jij het beste, of heb jij een andere favoriet? Wij zijn erg benieuwd, laat het ons weten!

2 thoughts on “Beste speeches van 2014…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *