Wil je echt je punt maken met power? Gebruik dan geen PowerPoint! Wat moet je dan wel doen?

Zie jij President Obama zijn inauguratie al doen met een groot scherm achter zich, beginnend met de woorden: “Zoals jullie zien gaan wij de volgende 6 punten behandelen in de komende 40 minuten”? Of denk je dat Martin Luther King een sterkere spreker was geweest als hij tijdens zijn “I have a dream” speech een sheet met daarop zijn kernpunten of plaatjes had gehad? Nee, wij ook niet…

Als we terugkijken naar de meest memorabele speeches van de afgelopen eeuw, van John F. Kennedy in Berlijn (“Ich bin ein Berliner”) tot Steve Jobs bij Stanford University (“Stay hungry, stay foolish”), kwamen er nergens sheets tevoorschijn. Toch kon iedereen de inhoud van deze speeches prima volgen. Het gebruik van sheets is echt niet nodig.

De PowerPoint verslaving…

Waarom voelen we ons dan toch vaak ‘verplicht’ om onze boodschap op een sheet te plaatsen? Waarom kunnen we niet meer zonder PowerPoint, Prezi, of Google Docs Presentatie? Is het een gewoonte? Luiheid? Of gemak? Wat het ook is, het is niet dé manier om jouw boodschap te laten landen bij je publiek. En inspirerend is het vaak al zeker niet.

De reis van ‘waarom naar hoe’…

Met een goede voorbereiding, en een duidelijke gestructureerde verhaallijn in je presentatie, kun je er voor zorgen dat je publiek jouw verhaal volgt. Als je publiek binnenkomt, hebben ze allemaal dezelfde vragen: “Waarom ben ik hier? Wie is deze persoon? Wat komt hij of zij vertellen? Waarom is dit zo belangrijk?” Zorg ervoor dat je tijdens je presentatie deze vragen van je publiek beantwoordt.

Je kunt jouw presentatie als een treinreis zien, waarbij je jouw publiek meeneemt van punt A naar punt B. Jouw doel is om je publiek van het waarom naar de hoe te leiden, zodat het publiek zich aan het eind van presentatie afvraagt: “Hoe moet ik hier mee aan de slag? Hoe kan ik helpen?” Als je in de taal van je publiek spreekt, je goed voorbereidt en met passie je verhaal vertelt, dan voelt jouw publiek dit en volgen zij jou graag op de treinreis die jij voor hen hebt uitgestippeld.

Deel het podium niet met iets dat meer straalt dan jij!

Echt impact maak je namelijk als alle aandacht op jóu gevestigd is, en niet op jouw sheets. Maak het dus zo eenvoudig mogelijk voor jouw publiek, en laat die beamer achterwege. Door geen sheets te gebruiken word je gedwongen om beter na te denken over de structuur van je presentatie, het verhaal in je presentatie, en welke boodschap je uiteindelijk over wilt brengen. Daarnaast heb je ook meer tijd om je presentatie te oefenen. Ga maar eens na hoeveel tijd je besteedt aan het maken van goede sheets. Best veel toch?

Wij dagen je uit om bij je volgende presentatie geen sheets te gebruiken! De gewonnen tijd stop je in het voorbereiden en oefenen van je verhaal. Wij weten zeker dat je hier meer mee zal bereiken. Als je verhaal goed in elkaar zit en je dit met bevlogenheid vertelt, dan zal je jouw publiek raken!

Dus, wil je écht je punt maken met power? Gebruik dan geen PowerPoint!
(dit geldt natuurlijk ook voor Google Docs Presentation en Prezi 🙂 )

De realiteit…

Oké, ondanks ons pleidooi, weten we dat je waarschijnlijk toch sheets gaat gebruiken… “Iedereen doet dat” en “zo gaat het presenteren nu eenmaal bij ons.” Wij kennen alle smoesjes ;). Wij willen niet beweren dat sheets nooit een toevoeging kunnen zijn bij presentaties. Sterker nog, in sommige gevallen kunnen sheets  jouw publiek helpen, op voorwaarde dat je ze goed gebruikt. Mocht je een hulpmiddel als PowerPoint willen gebruiken bij je presentatie, geven wij jou in onze volgende blog tips over wat je wel zou kunnen doen en wat je NOOIT moet doen!

Geïnteresseerd in een cursus presenteren of een 1 op 1 training? Neem dan contact op met ons!

3 thoughts on “Je punt maken met power? Gebruik geen PowerPoint!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *