Wij geloven dat iedereen die heeft leren spreken, ook een inspirerende spreker kan worden. Natuurlijk gaat het voor de een makkelijker dan voor de ander, maar iedereen kan het. Hoe je dit doet….

Inspirerend spreken is meer dan vertellen wat je doet

Heb jij recent ook weer eens de meest saaie presentatie óóit bijgewoond? Waarin je werd overladen met nutteloze informatie en complexe cijfers? Of gewoon eentje waarvan je achteraf dacht: Waar ging dat over? Misschien is dit een beetje overdreven, maar helaas komt het te vaak voor dat een presentatie niet is wat het had kunnen zijn. Hoeveel presentaties kan jij je nog herinneren die echt indruk op je hebben gemaakt? Die je echt bij zijn gebleven en energie hebben gegeven?

 Informatie overdracht

Velen van ons presenteren regelmatig. Vaak ‘moeten’ we presenteren omdat we hiervoor gevraagd worden door anderen. Het is echter niet alleen maar ‘moeten.’ Uit onderzoek van Taylor Trainingen blijkt ook dat veel mensen “het leuk vinden om te vertellen waar ik mee bezig ben.” Dit geeft al enigszins aan dat mensen van nature geneigd zijn om een presentatie vooral te zien als informatieoverdracht. Ze vertellen het publiek waar ze mee bezig zijn, geven een update van de laatste cijfers, of proberen zo veel mogelijk te vertellen over hoeveel ze van een onderwerp weten.

 Anderen inspireren

Bij Taylor Trainingen geloven we dat je elke presentatie op een inspirerende manier kunt geven. En je kunt al op je klompen aanvoelen dat het geven van een inspirerende presentatie verder gaat dan een ‘datadump.’ Het gaat er namelijk niet om wat jij over een onderwerp weet, maar wat je publiek er over zou moeten weten. Presenteren is een perfect medium om anderen enthousiast te maken over jouw verhaal, hen te inspireren en tot actie te bewegen. Een presentatie of speech is een unieke kans om veranderingen in iemands manier van denken, werken, of zelfs leven, teweeg te brengen. Stel je eens voor dat jouw presentatie je publiek enthousiasmeert en inspireert. Stel je eens voor dat jouw publiek geraakt wordt door je verhaal, er energie van krijgt, en in actie komt. Dát is wat een inspirerende spreker doet!

Maar hoe wordt je nu een inspirerende spreker? Hoe kan je er voor zorgen dat jouw presentatie of speech een verandering in je publiek teweeg brengt? Bij Taylor Trainingen weten we dat iedereen die heeft leren spreken een inspirerende spreker kan worden. Eén van de grootste uitdagingen van het geven van een inspirerende presentatie is een goede balans vinden tussen het overbrengen van informatie en emotie.

 E-motie

Zoals we al zeiden is het overdragen van informatie voor de meeste mensen geen probleem – dit gebeurt zelfs vaak ten overvloede. Veel presentaties zouden baat hebben bij meer emotie in het verhaal. Door emotie bij je publiek op te wekken creëer je betrokkenheid van je publiek. Deze emotie moet het publiek zowel verbaal als non-verbaal ervaren, anders is je verhaal niet geloofwaardig. Hoe interessanter en persoonlijker je de presentatie maakt – op een manier die bij jou past – hoe meer betrokkenheid er gecreëerd zal worden. En betrokkenheid leidt tot actie!

Het geheim tot het geven van een inspirerende presentatie is, naast het overbrengen van de juiste hoeveelheid informatie, het opwekken van emotie bij je publiek. Emotie zorgt er namelijk voor dat mensen bewogen worden, en in hun hart geraakt worden. En alleen als mensen op deze manier geraakt worden, zullen ze hun manier van denken, werken, en leven (kunnen) veranderen. Dat is volgens ons het ware doel van inspirerend spreken. Het woord “emotie” zegt alles, en zou als “e-motie” gespeld moeten worden. “E” voor energie, in “motie.”

1 thought on “Inspirerend spreken is meer dan vertellen wat je doet!”

  1. Ik ben het met jullie eens. Emotie maakt een presentatie minder saai, het gaat er van leven. Ik gebruik zelf altijd veel plaatjes die emoties oproepen in mijn presentaties.
    Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *