Presentatie houden? De meeste presentatie zijn niet memorabel, zijn niet boeiend en zijn zonde van je tijd. Waarom ga jij het niet anders doen? Ga nooit meer een presentatie houden! Wij leggen uit waarom….

Presentatie houden

presentatie houden voor het publiek

Wees eerlijk – de manier waarop de meeste presentaties worden gehouden is vaak ronduit saai te noemen. Een presentatie lijkt niet meer dan data dump: er wordt een update gegeven van de cijfers, hoe de organisatie er voor staat, of mensen vertellen waar ze mee bezig zijn. En contact tussen spreker en publiek? Deze ontbreekt vaak! De presentator is fysiek aanwezig in de ruimte, maar verder dan dit gaat het contact niet. Hier zien we vaak het typische “presentatie dansje” de spreker loopt op een bijna hypnotiserende manier heen en weer op het podium tussen de laptop en het scherm, en kijkt soms meer naar het scherm dan naar zijn publiek.

En het publiek? Zij zitten in afwachting de presentatie uit, tot de vraag en antwoord ronde op het einde, wanneer ze eindelijk de kans krijgen om iets te zeggen. In één woord: saai! Saai omdat deze manier van presenteren en de verwachtingen van het publiek niet met elkaar overeenkomen. Het publiek verwacht contact, en in plaats daarvan krijgen ze slecht gestructureerd, on-emotioneel bedrijfspraat. De presentator zou net zo goed tegen zichzelf kunnen praten!

… en je publiek verliezen.

Vraag jezelf eens af: houd jij een presentatie of geef jij een presentatie? Bij Taylor Trainingen werken we vanuit de filosofie “waarom zou je een presentatie houden… als je er ook één kan geven?” 

Een krachtige, inspirerende presentatie draait om contact met je publiek. De enige reden voor het geven van een presentatie is namelijk je publiek, niet jezelf. Ons advies… ga nooit meer een presentatie houden, maar ga deze géven!

 Je presentatie houden…

De sleutel tot het creëren van een echte, sterke connectie tussen jou en je publiek is door naar hen te luisteren – vanaf het begin. Vraag jezelf dus al vóór het geven van de presentatie af: Wie is mijn publiek? Wat verwachten zij? Hoe kan ik contact met hen maken? Kortom, spreek de taal van je publiek! En tijdens de presentatie: wees expressief. Laat zien waarom jij dit onderwerp zo belangrijk vindt, waar jij om geeft! Vergeet je zenuwen en je zelfbewustheid, en gééf jezelf aan je publiek. Iedereen kan leren om een krachtige, inspirerende presentatie te geven waarin echt contact wordt gemaakt met het publiek.

… en de wereld veranderen!

Het mag duidelijk zijn dat vaak vergeten wordt dat je een presentatie aan je publiek zou moeten geven, in plaats van een presentatie houden van ze. Als de presentatie niet voor je publiek is, kan je hem net zo goed in je zak houden. Richt je vóór en tijdens je presentatie op je publiek, luister naar hen, spreek de taal van je publiek en breng je passie over op hen. Zo kun je echt contact maken, en dat is een krachtig iets. We voelen het allemaal als een spreker écht contact maakt met zijn publiek. Als het er niet is, voelt ook iedereen het – zelfs de spreker. Door tijdens je presentatie contact te maken met je publiek kun je anderen inspireren, tot actie doen bewegen, en vervolgens – hoe klein misschien ook – de wereld veranderen. Of je nu voor 5 of 500 mensen staat…

Wij van Taylor Trainingen werken al meer dan 10 jaar samen met ondernemers, professionals en management teams, vanuit onze filosofie: “Waarom zou je een presentatie houden… als je deze ook kan géven!” Neem nu vrijblijvend contact om te zien wat wij van Taylor Trainingen voor jou kunnen betekenen.