De kracht van herhaling: oefen oefen en oefen je presentatie tot dat je het kan dromen. Het is de grootste cliché…. Maar oh zo waar. Wil je meer tips?

Komt de volgende situatie je bekend voor? Je moet volgende week een presentatie geven. Het onderwerp ken je goed, dus voorbereiding… niet nodig. Oefenen? Ik niet hoordenk je. Je hebt ooit eens informatie over een cursus presenteren gelezen, en daarnaast ben je natuurlijk druk met honderd en één andere klussen, dus waar moet je überhaupt de tijd vandaan halen om te oefenen?

Eén week later: je hebt je presentatie gehouden, de klus is geklaard. Natuurlijk zijn er hier en daar dingen die beter hadden gekund, maar over het algemeen ben je redelijk tevreden. Vraag jezelf eens af: Kreeg je na afloop van je presentatie veel verduidelijkende vragen? Heb je nu ook je resultaat bereikt? Heeft iedereen jouw kernboodschap begrepen, én zijn ze er nu druk mee aan de slag? Of hoor je er niemand meer over?

Oefenen? Toch maar wel!

Helaas komt het te vaak voor dat er na afloop niets met een presentatie gedaan wordt, en deze snel wordt vergeten. Dit komt doordat een presentatie niet goed overkomt op jouw publiek, zeker niet op de manier dat jij dat zou willen. Qua inhoud kan je presentatie geweldig zijn, maar als je tekort schiet bij het overbrengen van je boodschap op je publiek sla je alsnog de plank mis. We weten dat het enorm saai klinkt, maar als je een betere spreker wilt worden, zal je moeten oefenen, oefenen, en nog eens oefenen! Het is een cliché, maar waar: practice makes perfect. En ja, ook als je de stof en je publiek goed kent.

Door te oefenen haal je het maximale uit je presentatie. Waarom denk je dat acteurs en actrices al meer dan 10 weken voor een opname beginnen met oefenen? Zij laten niets aan het toeval over en zorgen ervoor dat het verhaal dat ze willen vertellen zo goed mogelijk op hun publiek overkomt. Terwijl een directeur van een groot bedrijf zonder voorbereiding voor zijn aandeelhouder gaat staan, waarbij er letterlijk miljoenen op het spel staan (laat staan zijn baan), en verwacht dat hij het ‘wel even doet.’

5 makkelijke en snelle tips om te oefenen:

  • Tip 1. Oefen je presentatie hardop! Pas als je je verhaal echt hardop uitspreekt, kom je er achter of je verhaal lekker loopt, waar de gaten zitten, en waar de aansluitingen niet goed zijn. De presentatie in je hoofd oefenen is niet genoeg. Als het geven van je presentatie de eerste keer is dat je je verhaal hardop uitspreekt… ben je te laat!
  • Tip 2. Heb je weinig tijd, oefen dan vooral het begin en einde van je presentatie hardop. Dit zijn de gedeeltes van je presentatie die het meest cruciaal zijn.
  • Tip 3. Als je slides gebuikt, oefen dan de transities tussen je slides. Zorg ervoor dat je weet welke slide er aan komt, zodat jij niet naar de nieuwe slide hoeft te kijken en een soepele overgang tussen de slides hebt. Zo blijft alle aandacht bij jóu, in plaats van naar de nieuwe slide te gaan.
  • Tip 4. Gebruik geen slides! Het is namelijk echt niet nodig. Hier komen we op terug in de volgende blog. Stop de tijd die je normaal gesproken besteed aan het maken van je slides in het oefenen van je presentatie.
  • Tip 5. Volg een cursus presenteren bij ons om een betere spreker te worden!

2 thoughts on “Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!”

  1. Hallo W. Hubbe,
    Graag gedaan. Mensen zeggen altijd “hier heb ik geen tijd voor”, ze bedoelen “hier heb ik geen prioriteit” voor. We besteden veel te veel tijd aan het maken van de perfecte slides, hier zit echter niemand op te wachten. Focus op je publiek en het overbrengen van je verhaal. Als je structuur goed is, kan jouw publiek jou volgen met of zonder slides. Om dit te doen…. zal je moeten oefenen!
    Andrew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *