Waar of niet waar?

Hoe vaak heb je niet gehoord dat niet wát je zegt, maar hóe je het zegt, het belangrijkste is tijdens het geven van een presentatie? Wij krijgen dit vaak tijdens verjaardagen en netwerkborrels te horen. Dit is echt onzin! Het idee dat het alleen om het hoe gaat… is een groot misverstand.

Verdraaide wetenschap

Dit misverstand is na onderzoek van Albert Mehrabian in de jaren ’60 ontstaan. Deze wetenschapper deed onderzoek naar verbale en non-verbale communicatie, en ontdekte dat mensen de onderliggende emoties van iemand ontcijferen door naar de non-verbale communicatie te kijken. In 55% van de gevallen bleken mensen op gebaren af te gaan, in 38% van de gevallen op de stemtoon, en in slechts 7% van de gevallen op het daadwerkelijke woord. In de populaire literatuur is dit onderzoek verdraaid. Hier wordt gezegd dat mensen de daadwerkelijke woorden negeren, en vooral afgaan op de non-verbale communicatie. Het zou dus eigenlijk niet uitmaken wát je zegt, alleen maar hóe je het zegt.

Communicatiestromen

De oermens had vroeger alleen maar gebaren om zichzelf en zijn bedoelingen uit te drukken. Miljoenen jaren later heeft de Neanderthaler het woord uitgevonden. Het vermogen om taal te leren en ons daarin uit te drukken maakt de mens uniek. Deze twee communicatiestromen, de non-verbale en de verbale, zijn bij de mens altijd aanwezig en lopen altijd parallel aan elkaar. Als we iets zeggen (verbaal) hebben we daar een bepaalde houding, gebaar, of gezichtsuitdrukking bij (non-verbaal).

 

Waarom wát je zegt juist wel belangrijk is

Het publiek komt op je presentatie af voor de inhoud. Zij komen niet om te zien hoe jij vandaag gekleed bent, of je haar wel goed zit, of welke toonhoogte je stem is. Jouw inhoud is waar het om draait, maar…. het is de non-verbale communicatie die je maakt of kraakt als presentator. Als de twee communicatiestromen op elkaar afgestemd zijn, kun je een krachtige, overtuigende en geloofwaardige presentatie geven. Echter, als je non-verbale communicatie niet in overeenstemming is met je verbale communicatie, geloven mensen altijd je non-verbale communicatie. Als je je publiek vertelt hoe gaaf je ze vindt, en hoe blij je bent om daar te zijn, maar met je rug naar hen toe staat… gelooft niemand je!

De gulden middenweg

Voordat ze een presentatie gaan geven denken mensen vaak goed na over wát ze willen zeggen. De non-verbale communicatie wordt daarbij meestal vergeten. Vaak zijn we ons niet bewust wat onze houding en uitstraling tijdens een presentatie. Als inspirerende sprekers willen we dat onze non-verbale communicatie onze verbale communicatie versterkt! Dit is lastig om onder de knie te krijgen, omdat non-verbale communicatie onbewust gaat. Hier kan je gelukkig wel in getraind worden. Je kan op een eenvoudige manier snel stappen maken zodat jouw twee communicatiestromen op elkaar afgestemd zijn. Als je interesse hebt neem dan contact met ons op. Wij helpen je hier graag bij.

Als je jouw verbale en non-verbale communicatie op elkaar af kunt stemmen ben je in staat om een inspirerende presentatie te geven!

 

1 thought on ““Het maakt niet uit wat je zegt… maar hoe je het zegt!” Waarheid of mythe?”

  1. Je hebt helemaal gelijk, ik zie sprekers vaak tijdens een presentatie meer naar de beamer kijken dan naar degene die in de zaal zitten. Hier kunnen veel mensen wat van leren.
    Succes met je trainingen!
    Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *